Przepis i sposób przygotowania na: Torcik dla wnuczki Oliwi
Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 26 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Rada;
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.
Ciemny biszkopt pieczemy tak samo.
Po upieczeniu i wystudzeniu każdy biszkopt przekroiłam na trzy krążki,
Z jasnego biszkoptu wzięłam spód biszkoptu i górę , a z ciemnego środkowy krążek ,tak to sobie zaplanowałam.
Mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubijam na sztywną masę z cukrem pudrem , a pod koniec ubijania dodaję stopniowo śmietan fix- y.
Kilka łyżek ubitej śmietany miksuję z serkiem mascarpone , a następnie dodaję stopniowo do pozostałej ubitej śmietany.
Spód jasnego biszkoptu układam na paterze , nasączam herbatą z sokiem z cytryny .
Smaruję dżemem z czarnej porzeczki , nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone.
Nakładam ciemny krążek biszkoptu,nasączam również herbatą z sokiem z cytryny , nie smaruję dżemem tylko nakładam część kremu śmietankowego z mascarpone.
Nakładam trzeci krążek czyli górę biszkoptu jasnego dociskam i wkładam do lodówki na 30 minut.
W miedzy czasie rozdzielam ciasteczka oreo (kilka odkładam do dekoracji),nadzienie odkładam na talerz a ciasteczka rozkruszam wałkiem do ciasta przez papier do pieczenia.
Do masy z ciasteczek dodaje 1/2 łyżeczki rozkruszonych ciasteczek mieszam i formuję małe kulki które będą służyć jako dekoracja.
Gotowy krem śmietankowy przyrządzam według opisu na opakowaniu i schładzam około 15 minut w lodówce.
Boki tort smaruję gotowym kremem śmietankowym, obkładam rozkruszonymi ciasteczkami.
Na górę toru nakładam krem śmietankowy z mascarpone,brzegi dekoruję rozetkami z kremu śmietankowego z mascarpone.
Dekoruję ciasteczkami oreo , a środek tortu wypełniam pozostałymi rozkruszonymi ciasteczkami i wcześniej przygotowanymi kulkami z masy obtoczone w rozkruszonych ciasteczkach.
Tort wkładam na kilka godzin do lodówki.
Z pozostałych krążków wykonałam drugi torcik dla koleżanek wnuczki.