Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowa chałka z kruszonką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Chałka;

mąka pszenna 1.5 Szkl
mleko 0.5 Szkl
żółtko jajek 1 Szt
drożdże świeże 10 Gram
cukier 30 Gram
esencja waniliowa 1 Łyżeczka
masło 30 Gram

Kruszonka

mąka pszenna 50 Gram
masło 25 Gram
cukier 25 Gram

Porada

* jeżeli podajemy dzieciom poniżej roku, polecam ominąć proces dodawania cukru * drożdże świeże można zastąpić suchymi (1/2 proporcji świeżych)

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowa chałka z kruszonką

W małym naczyniu, przygotować rozczyn (łyżka mąki, łyżeczka cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki letniego mleko). Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 min w ciepłe miejsce.

W rondelku podgrzewamy mleko z masłem (tylko do jego rozpuszczenia, zbyt gorące mleko zabije drożdże).

Do większej miski wsypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy żółtko, rozczyn, mleko z masłem oraz wanilię (jeżeli używamy świeżej, to dodajemy ją prędzej do mleka).
Całość porządnie wyrabiamy i odstawiany przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1.5-2godz).

W tym czasie możemy przygotować już kruszonkę.
Wszystkie trzy składniki (masło, mąka, cukier) łączymy szybko, owijamy folią i odkładamy do lodówki.

Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie, wykładamy je na oprószony mąką blat/stolnicę, dzielimy na trzy równe części i zaplatamy warkocz.
Całość delikatnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub bezpośrednio na blachę wyłożoną nim.
Ponownie przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok pół godz.

Piekarnik nagrzewamy do 175°C, wyrośnięty warkocz smarujemy rozkłóconym żółtkiem z łyżką mleka. Posypujemy kruszonką i pieczemy ok 30 min.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak