Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 400-500 g
oliwa 250 ml
białe wino wytrawne 250 ml
woda 100 ml
masło 5 łyżek
kapusta biała 5-7 liści
cebula 1 szt.
koper włoski 1 bulwa
śmietana 30% 1/2 szklanki

Do smaku

Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Kminek cały Prymat
anyż

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18

Kroki postępowania

1
Filet z dorsza przekrajamy na pół. Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę i rozprowadzamy po całym dnie, a następnie przekładamy do niego rybę. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym i zalewamy białym winem (125 ml) oraz odrobiną wody (ok. 50 ml, tak aby zalewa sięgała połowy wysokości ryby). Naczynie szczelnie zakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze 180-190˚C przez około 20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto
2
Liście białej kapusty zwijamy w rulony i siekamy w paski. Na patelni rozpuszczamy 2-3 łyżki masła i wrzucamy kapustę. Kiedy kapusta zaczyna się smażyć, doprawiamy ją solą, pieprzem i kminkiem. Podlewamy pozostałą wodą i dusimy, aż będzie miękka.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto
3
Cebulę drobno siekamy. Koper włoski przekrajamy na pół, wycinamy głąby i bulwę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła i smażymy koper, doprawiamy go anyżem. Po 3-4 minutach smażenia dodajemy posiekaną cebulę. Smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Pod koniec do warzyw wlewamy pozostałe białe wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy patelnię z ognia.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto
4
Na talerze wykładamy rybę, usmażone liście kapusty oraz sos anyżowy z cebuli i kopru włoskiego.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Dorsz w sosie anyżowym, odc. 18 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak