Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17

odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchewka

    500 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • bulion drobiowy

    0,5 l
  • sok pomarańczowy

    1 szklanka
  • skórka pomarańczowa

    1 pomarańcza
  • skórka z limonki

    1 limonka
  • śmietana 18 proc

    2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek

    100 ml
  • goździki całe

  • kurkuma mielona

  • imbir mielony

  • mięta

  • buraki czerwone

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17
Obrane marchewki i cebulę kroimy w grubszą kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Najpierw wrzucamy cebulę, a po chwili dodajemy marchewki, smażymy przez 2-3 minuty. Doprawiamy goździkami i podlewamy bulionem drobiowym.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17
Z pomarańczy i limonki odkrawamy skórki, nadmiar białej skóry odcinamy. Skórki kroimy w cienkie paski. W rondelku rozgrzewamy wodę i przekładamy do niej pokrojone skórki owoców. Blanszujemy 2-3 minuty, po czym odcedzamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17
Do garnka z zupą dodajemy sok pomarańczowy i doprawiamy imbirem. Gotujemy ok. 10-15 minut.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17
Całość dokładnie blendujemy. Gotujemy 2-3 minuty, doprawiamy kurkumą i mieszamy. Zupę podajemy ze skórkami z pomarańczy i limonki, odrobiną śmietany oraz kilkoma kroplami oliwy.

Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa, odc. 17
Możemy również użyć do dekoracji listków mięty oraz kiełków.
Doradca Smaku
zamiast bulionu drobiowego możemy użyć warzywnego.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat