Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

5.0
(246)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łosoś filet 350 g
ziemniaki 6 szt.
cebula czerwona 1 szt.
śmietana 18 proc 400 ml
czosnek 1 ząbek
serek śmietankowy 100 g
pomidor 1 szt.
masło do wysmarowania formy
koperek świeży 1/2 pęczka
bazylia świeża do dekoracji
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Liść lubczyku suszony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

Kroki postępowania

1
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
2
Przekładamy ziemniaki na suchą patelnię i zalewamy śmietanką. Dodajemy cebulę i gotujemy ok. 15-20 minut. Doprawiamy sola morską, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy pokrojony czosnek.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
3
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Doprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
4
Do sosu z ziemniaków i cebuli dodajemy serek śmietankowy. Całość doprawiamy lubczykiem. Tak powstały sos wykładamy na łososia w formie żaroodpornej.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto
5
Pomidora kroimy w cienkie plasterki i układamy na sosie. Na wierzchu posypujemy świeżo siekany koperek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 10-15 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Burzawkaaa 25.08.2018 18:45
Wyszla super dodalam jeszcze troche przyprawy do lososia w ziolach I slodkiej papryki :) polecam
Ewaaaa 25.08.2018 17:16
Masakra. Z 30 minunt zapiekanka robi sie prawie 2 godziny a ziemniaki ciagle twarde. Nie mowie juz o sosie, ktory wyparowal i o lososiu rozgotowanym. Czy tak ciezko bylo podac w przepisie zeby ziemniaki podgotowac wczesniej???
Burzawkaaa 25.08.2018 18:46
Ja nie gotowalam ziemniakow I wyszla super
IngridMirand 11.08.2018 16:46
Zapiekankę przyrządzaliśmy wspólnie, jednak nie zjedliśmy jej ze smakiem. Była mdła w smaku a ziemniaki były niekiedy surowe. Nie polecam
Skarszewy_Borowno 01.04.2018 16:30
Ziemniaki są twarde po takim przygotowaniu. Gotowalam je w smietanie prawie pol godziny (czyli dluzej niz w przepisie) i jeszcze kolejne pol godziny pieklam i wciaz byly twarde. Proponuje przed zalaniem ich smietana normalnie ugotowac i dopiero wtedy przygotowywac sos. Lososia z kolei dzien wczesniej zamarynowalam w przyprawach zeby nimi przeszedl. I byl smaczny, po takim posoleniu jak tu raczej bylby zupelnie bez smaku...
bietka 27.03.2018 21:18
Na pewno bardzo smaczna rybka : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak