Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

odc. 15 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łosoś filet

    350 g
  • ziemniaki

    6 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • śmietana 18 proc

    400 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • serek śmietankowy

    100 g
  • pomidor

    1 szt.
  • masło

    do wysmarowania formy
  • koperek świeży

    1/2 pęczka
  • bazylia świeża

    do dekoracji
  • pieprz cytrynowy

  • gałka muszkatołowa mielona

  • liść lubczyku

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15
Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15
Przekładamy ziemniaki na suchą patelnię i zalewamy śmietanką. Dodajemy cebulę i gotujemy ok. 15-20 minut. Doprawiamy sola morską, czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie dodajemy pokrojony czosnek.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15
Z łososia usuwamy skórę i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do formy żaroodpornej wysmarowanej masłem. Doprawiamy solą morską i pieprzem cytrynowym.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15
Do sosu z ziemniaków i cebuli dodajemy serek śmietankowy. Całość doprawiamy lubczykiem. Tak powstały sos wykładamy na łososia w formie żaroodpornej.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Zapiekanka łososiowa w sosie śmietanowym, odc. 15
Pomidora kroimy w cienkie plasterki i układamy na sosie. Na wierzchu posypujemy świeżo siekany koperek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180˚C przez 10-15 minut. Dekorujemy świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Skarszewy_Borowno

01.04.2018 16:30
Ziemniaki są twarde po takim przygotowaniu. Gotowalam je w smietanie prawie pol godziny (czyli dluzej niz w przepisie) i jeszcze kolejne pol godziny pieklam i wciaz byly twarde. Proponuje przed zalaniem ich smietana normalnie ugotowac i dopiero wtedy przygotowywac sos. Lososia z kolei dzien wczesniej zamarynowalam w przyprawach zeby nimi przeszedl. I byl smaczny, po takim posoleniu jak tu raczej bylby zupelnie bez smaku...

bietka

27.03.2018 21:18
Na pewno bardzo smaczna rybka : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat