Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14

5.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

wątróbka cielęca 300 g
martini dry 2-3 łyżki
miód 6 łyżek
ocet balsamiczny 6-7 łyżek
oliwa 120 ml
masło 120 g
por 2 szt.
pomidorki koktajlowe 10 szt.
woda 100 ml
kiełki do dekoracji
Imbir mielony Prymat
cząber
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14

Kroki postępowania

1
Pory kroimy wzdłuż, a następnie na mniejsze kawałki (ok. 8 cm). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, imbirem mielonym i polewamy dwoma łyżkami miodu. Dodajemy 100 g masła pokrojonego w małe kawałki i dwie łyżki octu balsamicznego. Następnie wlewamy wodę. Pieczemy w 180˚C przez ok. 15-20 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
2
Na dno małego garnka wlewamy oliwę (do wysokości 1-2 cm). Dodajemy pomidory koktajlowe. Doprawiamy do smaku cząbrem i konfitujemy je na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
3
Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem grubo mielonym. Szalotkę siekamy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przekładamy wątróbkę. Dodajemy pozostałe masło. Smażymy z obu stron przez 3–4 minuty i zdejmujemy z patelni.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
4
Na tłuszczu po wątróbce smażymy szalotki. Dolewamy wermut i odparowujemy do ok. połowy objętości. Dodajemy pozostały miód i ocet balsamiczny. Do sosu przekładamy wcześniej usmażoną wątróbkę. Dusimy w sosie przez 3–4 minuty.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto
5
Na talerze wykładamy wątróbkę, pory i konfitowane pomidory koktajlowe. Danie polewamy sosem z szalotek. Dekorujemy kiełkami.
Krok 5 - Doradca Smaku VIII: Wątróbka cielęca w karmelu balsamicznym, odc. 14 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dragdrop 06.08.2018 20:22
Fajny przepis na kamienne wątróbki panie Miachael :) Wątróbki wieprzowej się nie soli przed podaniem.
bietka 27.03.2018 20:12
Bardzo apetyczne danie : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak