Pasztet z ciecierzycy i batata

Pasztet z ciecierzycy i batata

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cieciorka konserwowa

    240 g
  • batat

    370 g
  • cebula

    1 sztuka
  • siemię lniane

    1 łyżka
  • kolendra cała

    1 łyżka
  • kurkuma mielona

    1/2 łyżeczki
  • papryka wędzona

    1/2 łyżeczki
  • garam masala

    1 łyżeczka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • czosnek staropolski Prymat

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do ziemniaków

    1 łyżka
  • sól i pieprz

  • konfitura żurawinowa

    kwaskowa
  • pestki słonecznika

    2-3 łyżki
  • olej rzepakowy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pasztet z ciecierzycy i batata
Batata obierz , pokrój na 8 części, oprósz przyprawą do ziemniaków i gotuj na parze do miękkości. Przestudź.
Krok 2 - Pasztet z ciecierzycy i batata
Ciecierzycę odcedź, lekko przepłucz. Ziarna kolendry lekko roztłucz.
Cebulę pokrój w plasterki i przesmaż na patelni z łyżeczką oleju rzepakowego.
Batat z cieciorką zmiksuj na gładką masę, dodaj cebulę i przyprawy. dokładnie wymieszaj.
Krok 3 - Pasztet z ciecierzycy i batata
Foremkę 19 X 8 cm wysmaruj olejem.
Na spód wyłóż ok. 1 cm warstwę konfitury.
Krok 4 - Pasztet z ciecierzycy i batata
Przełóż masę pasztetową, wyrównaj brzegi posyp pestkami słonecznika, piecz w 180 C około 40 minut.
Po przestygnięciu, obróć formę i przełóż pasztet na deskę lub talerz.
Spokojnie przechowuje się 2-3 dni, dalej nie wiem bo u nas znikł.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

KORAL

26.03.2018 08:27
W tym pasztecie wszystkie smaki dobrze się łączą. Nie czuć ciecierzycy więc spokojnie :)

jejkuchnia

25.03.2018 20:20
Nie jadłam takiego, ale akurat za ciecierzycą nie przepadam. :)

bietka

24.03.2018 10:05
Bardzo fajne połączenie smaków :)

Bożena Matuszczyk

23.03.2018 22:00
Pasztet wygląda smakowicie i kusząco.Ciekawa jestem smaku.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat