Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Żurek na domowym zakwasie

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Żurek na domowym zakwasie ugotowany na wywarze z wędzonych żeberek, to pyszny pomysł na obiad! Zobacz, jak zrobić zakwas na żurek. Zupa, dzięki dodatkowi jajka, ziemniaków i kiełbasy jest bardzo treściwy. Odpowiednio doprawiony podbija w Wielkanocne stoły!

Składniki:

Zakwas:

chleb razowy 1 kromka
mąka żytnia 5 łyżek
czosnek 5 ząbków
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 6 liści
woda letnia 400 mililitrów

Żurek:

woda zimna 2 litry
żeberka wędzone 300 gramów
marchewka 2 sztuki
por 1 mały
seler 1/4 sztuki
cebula 1 sztuka
pietruszka 2 sztuki
czosnek 2 ząbki
Liść laurowy suszony Prymat 3 liście
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
śmietana 30% 100 mililitrów
kiełbasa biała 2 sztuki
Przyprawa do żurku i barszczu białego Prymat 2 łyżeczki

Dodatki:

ziemniaki puree z cebulką
jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek na domowym zakwasie

Podstawą dobrego żurku jest zakwas. Jak zrobić zakwas na żurek? Jak długo robi się zakwas na żurek? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w tym przepisie. Ta świąteczna zupa to obowiązkowa potrawa na Wielkanoc. Warto mieć dobry przepis, do którego będziemy wracać co roku. 

Domowy zakwas na żurek:
Do słoika włóż chleb, mąkę żytnią, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalej letnią wodą.

Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pamiętaj, żeby dwa razy dziennie mieszać zakwas.

Żurek:
Do garnka wlej zimną wodę, wsadź wędzone żeberko i obraną włoszczyznę z czosnkiem. Całość dopraw solą morską, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będę miękkie, odcedź je. Wlej zakwas na żurek i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.

Następnie dodaj pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, słodką śmietankę i dopraw przyprawą do żurku.

Tak przygotowany żurek podawaj z purée z ziemniakami i podsmażoną cebulką, jajkiem ugotowanym na twardo i żeberkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anetka26 02.04.2019 21:11
Robiłam raz ten żurek. Wyszedł bardzo wodnisty i smak był delikatny bardzo. Zatem chciałabym zadać kilka pytań: - czy podczas mieszania dwa razy dziennie zakwasu należy go mieszać nie otwierając słoika , czy trzeba normalnie mieszać łyżką ? - jakiej dokładnie użyć mąki, ponieważ w sklepie trafiłam na kilka gatunków mąki żytniej? - czy jeżeli zakwas będzie stał dłużej niż 5 dni to sprawi , że żurek będzie bardziej intensywny? - wydawało mi się, że żurek powinien być kwaśny natomiast ten był w żadnym przypadku nie wyszedł mi kwaśny :( Proszę o odpowiedź, ponieważ chciałabym wiedzieć co zrobiłam źle ;/
jejkuchnia 25.03.2018 20:22
Rewelacja, zjadłabym jeden talerz tego pysznego żurku. :)
Bożena Matuszczyk 23.03.2018 13:31
Ja porywam ten talerz tego pysznego żurku,ale sobie ochoty narobiłam. Smakowity i kuszący żurek;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak