Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Żurek na domowym zakwasie
Podstawą dobrego żurku jest zakwas. Jak zrobić zakwas na żurek? Jak długo robi się zakwas na żurek? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w tym przepisie. Ta świąteczna zupa to obowiązkowa potrawa na Wielkanoc. Warto mieć dobry przepis, do którego będziemy wracać co roku.
Domowy zakwas na żurek:
Do słoika włóż chleb, mąkę żytnią, czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i całość zalej letnią wodą.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na około 5 dni. Pamiętaj, żeby dwa razy dziennie mieszać zakwas.
Żurek:
Do garnka wlej zimną wodę, wsadź wędzone żeberko i obraną włoszczyznę z czosnkiem. Całość dopraw solą morską, liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Kiedy warzywa będę miękkie, odcedź je. Wlej zakwas na żurek i doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając.
Następnie dodaj pokrojoną w plasterki białą kiełbasę, słodką śmietankę i dopraw przyprawą do żurku.
Tak przygotowany żurek podawaj z purée z ziemniakami i podsmażoną cebulką, jajkiem ugotowanym na twardo i żeberkiem.