Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański mazurek orzechowo-daktylowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód

orzeszki ziemne 130 g
daktyle suszone 70 g moczonych

Mus czekoladowy

czekolada gorzka 150 g
woda z ciecierzycy konserwowej 150 ml
sól szczypta
cukier puder 1,5-2 łyżki
Kawa zbożowa Inka 1/2 łyżeczki ( opcjonalnie )

dekoracja

paluszki orzechowe 3 sztuki
orzeszki ziemne

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański mazurek orzechowo-daktylowy

Spód.
Daktyle moczyć w ciepłej wodzie, po 15-20 minutach odcedzić.
Orzechy zmielić do konsystencji gruboziarnistej, dodać daktyle i zmiksować na zwartą pastę.
Formę 19 cm wyłożyć papierem do pieczenia, równo rozłożyć masę orzechowo-daktylową. Cały spód i nieco boki.
Wstawić do lodówki.
Mus.
Połamaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudź.
Schłodzoną wodę z ciecierzycy z odrobiną soli ubić mikserem na sztywną pianę.
Wciąż ubijając dodać cukier.
Potem delikatnie wymieszać masę z przestudzoną czekoladą i kawą.
Od razu przełożyć masę na schłodzony spód, rozprowadzając po całej powierzchni.
Tartę udekorować paluszkami i orzechami.
Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc, lub przynajmniej kilka godzin.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 25.03.2018 20:23
Śliczny!
Bożena Matuszczyk 23.03.2018 13:31
Mazurek śliczny i na pewno bardzo smaczny.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak