Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik w murzynku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto;

masło lub margaryna 1 kostka,
cukier 1,5 szkl,
woda zimna 4 + 4 łyżki,
kakao 3 -4 łyżki,
jajko 3 szt,
mąka pszenna 1,5 szkl,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,

masa serowa;

twaróg zmielony 1 kg,(wiaderko)
jajko 4 szt,
budyń śmietankowy 1 op,
cukier według uznana,
cukier waniliowy
śmietana 18 proc 2 łyżki,

dodatkowo;

tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy,

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w murzynku

Ciasto murzynek;
Masło lub margarynę włożyć do garnka i powoli rozpuszczać,dodać cukier, wodę oraz kakao.
Doprowadzić do zagotowania a następnie wystudzić.
Do wystudzonej masy dodać trzy żółtka,olejek rumowy, cztery łyżki wody oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek.
Całość przełożyć do średniej wielkości blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.( u mnie tortownica kwadratowa 25/25 cm)
Na ciasto nałożyć masę serową.
Masa serowa;
Twaróg z wiaderka przełożyć do miski , dodać jajka, cukier oraz cukier waniliowy, śmietanę a na końcu proszek budyniowy, całość dokładnie wymieszać.
Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut.
Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu górę sernika oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 19:07
extra sernik.
bietka 22.03.2018 12:28
Smaczny serniczek : )
jejkuchnia 21.03.2018 15:43
Pyszne ciasto. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak