Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

ziemniaki 5 kg
ziemniaki ugotowane 1,5 kg

Nadzienie

mięso mielone 1/2 kg
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
majeranek
sól i pieprz

Dodatkowo

majeranek 1-1,5 łyżki
sól

Opcjpnalnie

boczek
cebula

Porada

Mieszkam na Podlasiu i tutaj kluski te nazywane są pyzami. Niezależnie od nazwy są pyszne i choć bardzo czasochłonne - to naprawdę warte przygotowania!

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane z mięsem

Surowe ziemniaki zetrzeć, wycisnąć i zlać powstałą z nich wodę (skrobię pozostawić).
Ugotowane ziemniaki przekręcić przez maszynkę.
Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze skrobią i dokładnie wymieszać.
Mięso mielone doprawić tak jak na kotlety.
Z ciasta ziemniaczanego formować kule nadziewając je farszem mięsnym.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę z dodatkiem majeranku.
Do wrzątku powkładać kluchy.
Gotować około 15 minut - od momentu zagotowania się wody (pyzy powinny wypłynąć na jej powierzchnię).
W międzyczasie można zrobić zaskwarzenie.
Pyzy podawać okraszone tłuszczem ze skwarkami lub polać wodą, w której się gotowały.
Równie dobrze smakują podsmażane - tak jak na zdjęciach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:18
lubie to.
jejkuchnia 21.03.2018 15:43
Najlepsze jedzenie z dzieciństwa, aż do teraz!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak