sezonowe pikle :)

sezonowe pikle :)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek

    8 szt
  • ocet 10 %

    do smaku
  • marchewka

    do smaku
  • cebula biała

    do smaku
  • liście laurowe

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wybierany 8 średniej wielkości ogórków, trzeba je obrać,wydrążyć ze środka pestki ( najlepiej za pomocą łyżeczki ) i pokroić na połówki. Poukładać dość ciasno w słoiczkach.

Przygotować tradycyjną zalewę octową; ja dodaje jeszcze pokrojoną i ćwiartki marchewkę i jakieś 3 łyżeczki cukru :) . Zalewę trzeba zagotować i zalać taką gorącą słoiczki z piklami .

Wydrążone pestki mogą być bazą do dipu z jogurtem naturalnym i koperkiem lub można je dodać do mizerii :)

Gotowe pikle mogą być dobrą bazą na mizerie w zimowe dni, kiedy zapragniemy przypomnieć sobie smaki lata :))

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Mati13

28.01.2012 14:25
dobre

ewelinapac

17.02.2011 20:59
uwielbiam takie

danusia19671

13.09.2010 18:12
Wyglądają smakowicie.

rosik93

01.09.2010 13:23
lubię pikle

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat