Babka wilgotna

Babka wilgotna

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • mąka pszenna

    250 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • masło

    150 g
  • cukier

    220 g
  • jajka

    5
  • olej

    5 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 i 1/2 łyżeczki
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka

Polewa czekoladowa

  • czekolada gorzka

    100 g
  • śmietana 30%

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Masło przekładamy do rondelka i rozpuszczamy. Oba rodzaje mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i pastę waniliową. Ubijamy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
Następnie nie przerywając miksowania dodajemy najpierw olej, potem mąkę i na końcu rozpuszczone masło. Mieszamy do całkowitego połączenia się składników. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułką tartą. Przekładamy przygotowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy około 50-60 minut.

Polewa czekoladowa

Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Babkę wyjmujemy z foremki i polewamy przygotowaną polewą z czekolady. Dowolnie dekorujemy.

Jagódka17
- do ciasta zamiast pasty waniliowej można dodać ulubiony aromat. Babkę można wzbogacić również dodając do ciasta np. wiórki kokosowych, orzechy czy rodzynki - babka bardzo długo zachowuje świeżość

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

20.03.2018 08:36
Przepiękna! Taka prosta, a cudowna!

Jolcia_90

19.03.2018 20:50
pięknie, świątecznie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat