Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowane kulki z żółtego sera

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Około 23 sztuki

ser żółty 350 gram
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 60-65 gram
tymianek 1/3 łyżeczki
chili Prymat 1/3 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia

Porada

Kuleczki idealnie smakują na ciepło (np. z ulubionym sosem), ale ostygnięte również szybko znikają. W razie czego można je delikatnie podgrzać (w kuchence mikrofalowej).

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowane kulki z żółtego sera

Kroki postępowania

1
Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać jajka, mąkę oraz przyprawy.
Wszystko razem dokładnie wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji.
Krok 1 - Panierowane kulki z żółtego sera foto
2
Z masy uformować niewielkie kuleczki, które następnie należy obtoczyć z bułce tartej.
Krok 2 - Panierowane kulki z żółtego sera foto
3
Kulki smażyć (na średnim ogniu) na mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż będą posiadały złoty kolor.
(Olej w całości powinien pokrywać kulki.)
Całość odsączyć z nadmiaru tłuszczu (na ręczniku kuchennym) i podawać z ulubionym sosem lub bez dodatków.
Krok 3 - Panierowane kulki z żółtego sera foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:18
pyszne.
jejkuchnia 19.03.2018 19:45
Uwielbiam ser, chętnie zjadłabym takie kuleczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak