Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - kukurydziany

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 600 g,
mąka kukurydziana 300 g,
drożdże świeże 30 g,
sól 1,5 łyżeczki,
cukier 1 płaska łyżka,
woda letnia ok.500 ml,

dodatkowo;

białko ale nie koniecznie,

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - kukurydziany

Drożdże rozkruszyć w większej misce i zasypać cukrem, gdy się całkowicie rozpuszczą i zrobią płynne dodać sól, obie mąki oraz letnią nie gorącą wodę.
Całość dokładnie wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od rąk.
Uformować , oprószyć mąką.
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.
Po tym czasie ciasto jeszcze chwilkę wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem foremki.
Górę ciasta posmarować rozbełtanym białkiem.
Wielkość foremki 36/16 cm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 - 50 minut.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika chleb przełożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:57
swojski jest najlepszy.
jejkuchnia 18.03.2018 17:59
Smakowity, taki domowy. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak