Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz wołowy z warzywami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 500 g
olej rzepakowy 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
cebula 1 szt
ząbki czosnku 4 szt
bulion wołowy 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt
marchew 2 szt
kwas z ogórków 1/2 szklanki
szparagi zielone 6 szt
brokuł 1 głąb
seler naciowy 2 łodygi
groszek cukrowy 100 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
mąka 1 pełna łyżka
sos ostrygowy 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz wołowy z warzywami

Mięso kroimy w kostkę, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy, dodajemy sos, posiekaną cebulę i czosnek, chwilę razem smażymy, oprószamy mąką. Po kilku minutach zalewamy gorącym bulionem, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem 30 min.
Marchew kroimy na plasterki, dodajemy do mięsa i gotujemy przez kwadrans. Do sosu dolewamy kwas z kiszonych ogórków, gotujemy 30 min pod przykryciem.
Szparagi kroimy na kawałki, głąb brokułu obieramy, kroimy na plasterki, seler naciowy kroimy na 5 mm kawałki i razem z groszkiem dodajemy do sosu. Wsypujemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem kolejne pół godziny.
Mąkę mieszamy z zimną wodą (150 ml), dodajemy do sosu razem z sosem ostrygowym i zagotowujemy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 18.03.2018 18:00
Gulasz wołowy należy chyba do najbardziej aromatycznych, osobiście najbardziej lubię te z wołowiną.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak