Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone kaszotto

5.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zielone kaszotto ze szpinakowym pesto z dodatkiem pistacji, to pyszny pomysł na obiad. Dodatek kiełbaski chorizo dodaje daniu pikantności, a tarty parmezan charakteru! 

Składniki:

szpinak 50 g
parmezan starty 1 łyżka
pistacje 30 g
oliwa 80 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
chorizo 60 g
zielony groszek 50 g
brokuł 1 mały
groszek cukrowy 7 sztuk
kasza pęczak 150 g (ugotowana)
szynka parmeńska 2 plasterki

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone kaszotto

Do gotującej się wody włóż szpinak i gotuj go przez około 30 sekund.
Następnie wyciągnij i ostudź.

Do blendera włóż zimny szpinak, tarty parmezan, pistacje i zalej oliwą z oliwek. Całość dopraw solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.

Zblenduj na wysokich obrotach przez około 2-3 minuty.

Kiedy pesto będzie miało jednolitą konsystencję, przełóż je do plastikowego pojemniczka i schowaj do lodówki.

Na rozgrzaną patelnię włóż pokrojone chorizo i podsmaż je delikatnie, aż kiełbasa puści soki.

Następnie dodaj zielony groszek, różyczki brokułu, groszek cukrowy i ugotowaną kaszę pęczak.

Podgrzej całość, ciągle mieszając, a na samym końcu dodaj szpinakowe pesto.
Tak przygotowaną kaszę możesz podawać z szynką parmeńską i z płatkami parmezanu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.03.2018 15:01
Smakowicie i pysznie;)
jejkuchnia 16.03.2018 10:13
Pysznie i zdrowo. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak