Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrynowa babka ucierana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

margaryna 25 dag
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 szklanka
jajko 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sok z cytryny 2,5 łyżki
barwnik spożywczy do ciast niebieski, żółty, różowy

Lukier

białko 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka
barwnik spożywczy do ciast żółty, niebieski, różowy

Dodatkowo

kolorowa posypka cukrowe gwiazdki

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrynowa babka ucierana

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość.
2. Wbijamy po jednym jajku przy tym ucierając. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
3. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy.
5. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto różowe, później niebieskie i na koniec żółte.
6. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
7. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
8. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
9. Lukier dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy żółty barwnik, drugiej niebieski i do trzeciej żółty.
10. Zimną babkę dekorujemy lukrem. Dekorujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 15.03.2018 10:17
Bardzo apetyczna. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak