Cytrynowa babka ucierana

Cytrynowa babka ucierana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    25 dag
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka tortowa

    1 szklanka
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • jajka

    4 sztuki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • sok z cytryny

    2,5 łyżki
  • barwnik spożywczy do ciast

    niebieski, żółty, różowy

Lukier

  • białko

    1 sztuka
  • cukier puder

    1 szklanka
  • barwnik spożywczy do ciast

    żółty, niebieski, różowy

Dodatkowo

  • kolorowa posypka

    cukrowe gwiazdki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystość.
2. Wbijamy po jednym jajku przy tym ucierając. Dodajemy sok z cytryny i jeszcze chwilę ucieramy.
3. Dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia. Ucieramy.
4. Ciasto dzielimy na trzy części. Do każdej dodajemy barwnik spożywczy.
5. Formę na babkę smarujemy cieniutko margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto warstwami. Najpierw dajemy ciasto różowe, później niebieskie i na koniec żółte.
6. Pieczemy przez około 45 minut w 180 stopniach.
7. Lekko przestudzoną, ale ciepłą wyjmujemy z formy.
8. Przygotowujemy lukier. Białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier puder dodajemy stopniowo). Lukier nie może być ani za gęsty ani za rzadki.
9. Lukier dzielimy na trzy części. Do jednej dajemy żółty barwnik, drugiej niebieski i do trzeciej żółty.
10. Zimną babkę dekorujemy lukrem. Dekorujemy jeszcze cukrowymi gwiazdkami.Odstawiamy do zastygnięcia. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

15.03.2018 10:17
Bardzo apetyczna. :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat