Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8

odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Faszerowane pieczarki portobello

  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • pieczarki portobello

    2 szt.
  • sól morska

  • chili pieprz cayenne

  • rozmaryn

Risotto

  • szalotka

    1 szt. (mała)
  • masło

    40 g
  • ryż arborio

    1/2 szklanki
  • białe wino

    100 ml
  • bulion warzywny

    1,5 l
  • serek śmietankowy

    1 łyżka (duża)
  • parmezan starty

    20 g
  • szczypiorek

  • bazylia

Do smaku

  • tymianek

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8
2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę, a następnie przekładamy do miski, dodajemy śmietankę 18% i dokładnie blendujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem cayenne i rozmarynem, ponownie blendujemy.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8
Pieczarki portobello lekko solimy i faszerujemy powstałą masą. Pieczemy na blasze z piekarnika (można przykryć je folią aluminiową) przez 10−15 minut w temperaturze 180 ˚C.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8
Szalotki siekamy w kostkę i smażymy na patelni z odrobiną masła. Dodajemy ryż i całość podsmażamy przez około 2 minuty. Wlewamy białe wino, a po chwili stopniowo także bulion (aż ryż będzie miękki). Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dodajemy serek śmietankowy, starty parmezan i łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Kremowe risotto z faszerowanymi pieczarkami, odc. 8
Na talerze wykładamy risotto i faszerowane pieczarki portobello. Dekorujemy tartym parmezanem, posiekanym szczypiorkiem i świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

20.03.2018 00:21
Danie rewelacyjne i kuszące;)

jejkuchnia

15.03.2018 10:17
Te pieczarki muszą smakować wyśmienicie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat