Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Forma z kominkiem o średnicy 23 cm

  • mąka pszenna

    300 gram
  • cukier

    80 gram
  • mleko

    150 ml
  • masło

    60 gram
  • drożdże

    25 gram
  • żółtka

    3 sztuki
  • żurawina suszona

    30 gram
  • morwa biała

    30 gram
  • skórka z cytryny

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta

Lukier

  • mleko

    2 łyżki
  • cukier puder

Polewa

  • masło

    60 gram
  • cukier puder

    40 gram
  • kakao

    2 łyżki
  • mleko

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
(Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.)
Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy.
Całość wymieszać łyżką.
Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło.
Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty.
Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.
Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce).
Ostudzoną wyjąć z formy.
Przygotować polewę lub lukier.
Lukier.
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście.
Polewa.
W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników.
(Polewa nie może się zagotować.)
Masę ostudzić i udekorować nią babkę.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Diana Rusiłowicz
Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta.

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

05.06.2018 19:14
zawsze jest dobra.

jejkuchnia

14.03.2018 13:20
Babki z lukrem są pyszne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat