Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)
Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
(Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.)
Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy.
Całość wymieszać łyżką.
Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło.
Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty.
Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.
Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce).
Ostudzoną wyjąć z formy.
Przygotować polewę lub lukier.
Lukier.
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście.
Polewa.
W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników.
(Polewa nie może się zagotować.)
Masę ostudzić i udekorować nią babkę.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.