Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Forma z kominkiem o średnicy 23 cm

mąka pszenna 300 gram
cukier 80 gram
mleko 150 ml
masło 60 gram
drożdże 25 gram
żółtko jajek 3 sztuki
żurawina suszona 30 gram
morwa biała 30 gram
skórka z cytryny 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól 1 szczypta

Lukier

mleko 2 łyżki
cukier puder

Polewa

masło 60 gram
cukier puder 40 gram
kakao 2 łyżki
mleko 2 łyżki

Porada

Babka jest bardzo smaczna - miękka, puszysta i długo pozostaje świeża. Za każdym razem ładnie wyrasta.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa (z żurawiną i białą morwą)

Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżeczkę cukru (przyśpieszy fermentację), około 50 ml letniego mleka i 1 łyżkę mąki.
Wszystko razem wymieszać, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
(Rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka.)
Do rozczynu dodać mleko, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, żółtka, sól, cukier waniliowy.
Całość wymieszać łyżką.
Do wstępnie połączonych składników wlać roztopione i przestudzone masło.
Ciasto wyrabiać jeszcze przez około 4 minuty.
Na koniec wsypać żurawinę z morwą i ponownie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem.
Blaszkę odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut.
Po tym czasie babkę (podrośniętą) wstawić do piekarnika i piec 30 minut w 180 stopniach (na średniej półce).
Ostudzoną wyjąć z formy.
Przygotować polewę lub lukier.
Lukier.
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w gorącym mleku i rozsmarować na ostudzonym cieście.
Polewa.
W rondelku wymieszać wszystkie produkty na polewę i podgrzewać (mieszając) do momentu rozpuszczenia się składników.
(Polewa nie może się zagotować.)
Masę ostudzić i udekorować nią babkę.
Odstawić do całkowitego zastygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:14
zawsze jest dobra.
jejkuchnia 14.03.2018 13:20
Babki z lukrem są pyszne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak