Tort malinowo-truskawkowa fantazja

Tort malinowo-truskawkowa fantazja

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1 1/4 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • mąka

    2 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • olej rzepakowy

    220 mililitrów
  • woda gazowana

    1 szklanka
  • sól

    1 szczypta
  • barwnik spożywczy czerwony

    1 szczypta

Składniki na krem:

  • śmietana 30%

    330 mililitrów
  • serek mascarpone

    250 gramów
  • cukier puder

    3 łyżki
  • fix do śmietany

    1 opakowanie
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżeczka
  • barwnik spożywczy czerwony

    1 szczypta

Dodatkowo:

  • dżem truskawkowy

    200 gramów
  • maliny

    250 gramów

Do dekoracji:

  • maliny

    100 gramów
  • czekolada gorzka

    50 gramów
  • płatki migdałowe

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Ciasto: Jajka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W trakcie ubijania stopniowo dosypywać cukier z cukrem waniliowym. Kiedy masa jajeczna będzie puszysta dodać olej oraz wodę, zmiksować. Dosypywać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać barwnik spożywczy i zmiksować. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki). Wylewać po 3 łyżki każdego ciasta na sama środek, naprzemiennie, aż do wyczerpania obydwu kolorów.
Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, ekstrakt z wanilii, śmietan fix oraz barwnik. Wszystko zmiksować na gładki, gęsty krem.
Ciasto przekroić na dwa, równe blaty. Pierwszy blat wysmarować dżemem truskawkowym i ułożyć rozmrożone (lub świeże) maliny. Na maliny wyłożyć 3/4 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować płatkami migdałów, posiekaną czekoladą oraz malinami. Tort schłodzić przed podaniem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

19.03.2018 18:46
Rewelacyjny torcik : )

Ola1984

15.03.2018 10:15
Dziękuję :) Był pyszny :)

Ola1984

15.03.2018 10:14
Jeden z pyszniejszych tortów jakie zrobiłam ;)

jejkuchnia

14.03.2018 13:33
Wygląda wyśmienicie!

norweska20

13.03.2018 16:49
Prezentuje sie mega smacznie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat