Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bakłażan

    2 szt.
  • oliwa

    150 ml
  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    80 g
  • musztarda francuska

    2 łyżki
  • ocet balsamiczny

    50 ml
  • czosnek

    1 ząbek
  • ser feta

    200 g
  • oliwki zielone

    kilkanaście sztuk
  • cykoria

    kilka listków
  • sałata włoska

    kila liści
  • rukola

    1 garść
  • roszponka

    1 garść
  • szynka parmeńska

    5 plastrów
  • bazylia

    kilka listków do dekoracji

Do smaku

  • oregano

  • tymianek

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7
Bakłażany obieramy ze skóry i kroimy w jednocentymetrowe plasterki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy oregano. Pieczemy w temperaturze 180°C-200°C przez 10−12 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7
Konfitowane pomidory:
Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół i smażymy na lekko rozgrzanej patelni ze sporą ilością (ok. 70 ml) oliwy. Doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7
Sos:
Łączymy 2 łyżki musztardy z 50 ml octu balsamicznego i 20 ml oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
Ser feta kroimy w kostkę i łączymy z w misce z drobno posiekanym czosnkiem oraz całymi oliwkami. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy odsączone z oliwy konfitowane pomidory i ponownie delikatnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Sałatka z bakłażana i konfitowanych pomidorów, odc. 7
Na talerze wykładamy cykorię, sałatę włoską, rukolę i roszponkę, upieczone bakłażany oraz sałatkę z fety, oliwek i konfitowanych pomidorów. Polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy plastrami szynki parmeńskiej i świeżą bazylią.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

14.03.2018 13:34
Takie sałatki mogłabym jeść codziennie!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat