Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z makaronu kukurydzianego Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

makaron świderki 1 kg kukurydziany
boczek wędzony 400 g
cebula 1 szt duża
śmietana 12% 400 g
serek mascarpone 250 g
ser żółty 350 g
jajko 5 szt
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z makaronu kukurydzianego Zewy


Makaron podgotować i odcedzić.
Ser zetrzeć na tarce a boczek pokroić w paseczki, pieczarki na kawałki a cebulę w kostkę.
Na patelni podsmażyć boczek z cebulą i pieczarkami, przestudzić.
Ugotowany makaron wrzucić do dużej miski, dodać podsmażone składniki.
Śmietanę, jajka i mascarpone wymieszać z serem, dodać do smaku przyprawy i wlać tę mieszankę do makaronu.
Wszystko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej olejem wysokiej blachy z wyposażenia kuchenki.
Zapiekankę piec 35 minut w 190 stopniach.
Podawać na gorąco, można dodać ketchup.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak