Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fish & Chips w nowej odsłonie czyli stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Stek z tuńczyka

tuńczyk 2 steki
olej 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
ziarna sezamu 5 łyżka
sezam czarny 5 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
cytryna 1 sztuka (do podania)
olej do smażenia 4 łyżka

Zakręcone ziemniaki

ziemniaki 6 sztuka
sól 1/2 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka

Majonez

żółtko jajek 1 sztuka
olej rzepakowy 80 mililitr
ocet 1 łyżeczka
cukier puder 1 łyżeczka
Musztarda sarepska Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta

Sałatka:

mix sałat 100 gram
pomidorki koktajlowe 12 sztuka
cebula czerwona 1/2 sztuka
olej rzepakowy 2 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Fish & Chips w nowej odsłonie czyli stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym

Zakręcone ziemniaki: Ziemniaki umyć i dokładnie osuszyć. Nie obierać ze skórki. Za pomocą urządzenia do robienia jazzy chips przygotować ziemniaczane spirale, nadziać je na namoczone w wodzie patyki do szaszłyków i rozłożyć w harmonijkę. Skropić olejem i posypać przyprawami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka dolna i termoobieg) na ok. 30 minut lub do czasu, aż będą miękkie i zarumienione.
Steki z tuńczyka: Steki skropić sokiem z cytryny, polać olejem i posypać solą oraz pieprzem. Odstawić na chwilę do zamarynowania. Sezam wymieszać. Steki panierować w sezamie z każdej strony. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony po ok. 2 minuty, w zależności od grubości steków. Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 5 minut.
Majonez: Do żółtka (z wcześniej sparzonego wrzątkiem jajka) dodać cukier puder, ocet oraz musztardę. Ubijać trzepaczką, aż masa zrobi się puszysta. Stopniowo dolewać cienką strużką olej cały czas ubijając. Kiedy majonez będzie gęsty dodać sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać.
Sałatka: Do mixu sałat dodać pomidorki oraz pokrojoną na pióra cebulę.
Skropić olejem i doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

Ziemniaki można także nabić na patyczek do szaszłyków i ponacinać ostrym nożem na okrągło, tak, aby po rozłożeniu utworzyły harmonijkę. Instruktaż można znaleźć na filmikach w internecie.
Czas smażenia steków uzależniony jest od ich grubości. Ważne jest, aby nie "przeciągnąć" ryby, w środku powinna pozostać różowa lub lekko różowa, w przeciwnym razie będzie sucha.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak