Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt brownie

mleko 1/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 1 łyżeczka
masło 100 g
czekolada mleczna 100 g
cukier 3/4 szklanki
jajko 2 szt
jogurt naturalny 2,5 łyżki
mąka pszenna 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki

Krem

czekolada mleczna 100 g
biała czekolada 100 g
śmietana kremówka 500 ml
cukier puder 2 łyżki
serek mascarpone 250 g

Dodatkowo

galaretka jagodowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa finezja z galaretką jagodową

Biszkopt Brownie:
Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy mleko i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy.

Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie serek mascarpone miksujemy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany łyżka p łyżce dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody). Chłodzimy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 08.03.2018 16:29
Świetnie wygląda, chętnie wypróbuję :)
VioletoweKucharzenie 07.03.2018 11:51
Bardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak