Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone kotlety mielone z papryką

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 400 g
papryka zielona 110 g po starciu
Bułka tarta klasyczna Prymat 20 g
ząbki czosnku 2 sztuki
jajko 1 sztuka
Czosnek staropolski Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/3-1 łyżeczki
sól i pieprz
siemię lniane 3 łyżki do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki do panierowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone kotlety mielone z papryką

Oczyszczoną paprykę ścieramy ma dużych oczkach tarki, potem odlewamy nadmiar wody, ale nie odciskamy papryki.
Zmielone mięso mieszamy z przyprawami, na początek możemy dodać mniej ostrej papryki. Do mięsa dodajemy roztrzepane jajko, bułkę i starty czosnek i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy, sprawdzamy smak i wtedy ewentualnie możemy doprawić ostrą papryką.
Kotlety wykładamy na gęsto tkany ruszt, lub papier do pieczenia, przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180 C około 40 minut.
Z mięsa formujemy około 10 kotletów i obtaczamy je w mieszance bułki tartej z siemieniem lnianym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 08.03.2018 16:27
Polecam, wszystko razem świetnie smakuje :)
hanbes 08.03.2018 12:49
Hm, w śląskiej kuchni mielony (czyli po naszemu karminadel) jest bardzo popularną potrawą ale ten dodatkowy składnik tj. papryka i siemię jest dla mnie nowością. Myślę, że to wypróbuję...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak