Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz chrzanowy z szarą renetą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szara reneta 4 szt
marchew 1 szt
cebula 1 szt
ziemniaki 4 szt
kiełbasa biała 2 pętka
bulion drobiowy 1 litr
jajko 4 szt
wino białe wytrawne 1 kieliszek
śmietana 18 proc 125 ml
ząbki czosnku 3 szt
chrzan świeżo starty 3 łyżki
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka
sok z cytryny
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
cukier
sól
Pieprz biały mielony Prymat
koperek

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz chrzanowy z szarą renetą

Jajka ugotowałem na twardo, ostudziłem, obrałem, przekroiłem na pół.
Białą kiełbasę ugotowałem. Odstawiłem. Jabłka umyłem, obrałem, starłem na tarce do warzyw, skropiłem sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrałem, posiekałem.
Rozgrzałem masło, włożyłem cebulę i czosnek, przesmażyłem. Dodałem starte jabłka.
Podsmażyłem, wlałem wino, dusiłem pod przykryciem, aż jabłka się rozpadły.
Marchewkę i ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę.
Zalałem cebulę i jabłka gorącym bulionem drobiowym, dodałem marchewkę, ziemniaki, łyżkę majeranku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotowałem na małym ogniu ok. 30 minut.
Śmietanę wymieszałem z mąką i kilkoma łyżkami wywaru. Wlałem do zupy, mieszając zagotowałem. Dodałem starty chrzan, doprawiłem cukrem, solą i białym pieprzem.
Pokrojona w plasterki kiełbasę wrzuciłem do zupy. Koperek umyłem, osuszyłem.
Zupę rozlałem na talerze, do każdej porcji włożyłem pokrojone jajka, posypałem listkami koperku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak