Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek na zakwasie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

woda zimna 1,5 - 2 litra
zakwas na żur 500 ml,
boczek wędzony 250 g,
kiełbasa biała 2 szt,
ziemniaki 3 szt,
cebula 1 szt,
ząbki czosnku 2 - 3
Majeranek suszony Prymat 1 - 1,5 łyżki,
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziareka,
Owoc jałowca cały Prymat 3 ziarenka,
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt,
marchewka 1 szt,
pietruszka 1 szt,
sól i pieprz do smaku
śmietana 150 ml.słodka,

Dodatkowo;

jajka ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek na zakwasie

Marchewkę , pietruszkę, czosnek i cebulę obrać włożyć do garnka zalać wodą (około 1,5 litra).
Dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec oraz kiełbasę i boczek wędzony.
Gotować pod przykryciem , na małym ogniu około 40 minut.
Boczek, kiełbasę i warzywa wyjąć, przestudzic a następnie pokroić w kostkę a kiełbasę w plasterki.
Do gotującego wywaru wlać zakwas i śmietanę , dodać marchewkę , kiełbasę i boczek.
Doprawić do smaku solą i pieprzem , dodać majeranek i gotowac 10 - 15 minut.
W oddzielnym garnku ugotować obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki w takiej ilości wody, aby ziemniaki delikatnie były przykryrte.
Gdy są miękkie odlać wodę i dodać je do garnka z zupą.
Przed podaniem na talerz dodać ugotowane na twardo jajko

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:56
dobra zupa.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak