Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

5.0
(59)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

oliwa 6 łyżek
sos sojowy 150 ml
polędwica wołowa 400 g
papryka czerwona 1 szt.
por 1 szt.
cebula czerwona 1 szt.
wywar warzywny 200 ml
sok z cytryny 1/2 szt.
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 szt.
szczypiorek do dekoracji
cukier 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Kolendra cała Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

Kroki postępowania

1
W misce mieszamy 3−4 łyżki oliwy z sosem sojowym. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu, dodajemy cukier i czarny pieprz ziarnisty. Wszystko razem dokładnie ucieramy i dodajemy do oliwy z sosem sojowym, tak aby powstała marynata do mięsa. Wołowinę kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do marynaty. Całość odstawiamy na 20−30 minut.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
2
Por kroimy w podłużne paski. Cebulę siekamy w grube pióra. Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Warzywa smażymy w woku na oliwie zaczynając od papryki, aby zmiękła, następnie dodajemy pora i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wlewamy wywar warzywny, dwie łyżki sosu sojowego i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Przez chwilę smażymy, a następnie wykładamy warzywa na talerz.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
3
Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wlewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso z marynatą przez około 5 minut. Paprykę ostrą oczyszczamy z gniazd nasiennych i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na wok i smażymy razem z mięsem. Na chwilę dodajemy wcześniej smażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto
4
Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3 foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 07.03.2018 12:37
Smakowita wołowinka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak