Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

odc. 3 Doradca Smaku

Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    6 łyżek
  • sos sojowy

    150 ml
  • polędwica wołowa

    400 g
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • wywar warzywny

    200 ml
  • sok z cytryny

    1/2 szt.
  • papryka ostra

    1/2 szt.
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • cukier

    1 łyżeczka
  • pieprz czarny ziarnisty

  • chili pieprz cayenne

  • kolendra cała

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3
W misce mieszamy 3−4 łyżki oliwy z sosem sojowym. Ziarna kolendry ucieramy w moździerzu, dodajemy cukier i czarny pieprz ziarnisty. Wszystko razem dokładnie ucieramy i dodajemy do oliwy z sosem sojowym, tak aby powstała marynata do mięsa. Wołowinę kroimy w cienkie paseczki i wkładamy do marynaty. Całość odstawiamy na 20−30 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3
Por kroimy w podłużne paski. Cebulę siekamy w grube pióra. Czerwoną paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paski. Warzywa smażymy w woku na oliwie zaczynając od papryki, aby zmiękła, następnie dodajemy pora i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wlewamy wywar warzywny, dwie łyżki sosu sojowego i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Przez chwilę smażymy, a następnie wykładamy warzywa na talerz.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3
Na patelnię, na której smażyliśmy warzywa, wlewamy odrobinę oliwy i smażymy mięso z marynatą przez około 5 minut. Paprykę ostrą oczyszczamy z gniazd nasiennych i siekamy w drobną kostkę. Wrzucamy ją na wok i smażymy razem z mięsem. Na chwilę dodajemy wcześniej smażone warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Wołowina karmelizowana z papryką, odc. 3
Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

07.03.2018 12:37
Smakowita wołowinka.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat