Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kokosowy przysmak

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3,2% 250 g,
wiórki kokosowe 300 g,
cukier ok.600 g,
cukier waniliowy 2 -3 łyżeczki,
mleko kokosowe 3 łyżki w proszku,
barwnik spożywczy do ciast szczypta
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Kokosowy przysmak

Do rondla wlać mleko , dodać cukier i cukier waniliowy.
Podgrzewać tak długo aż cukier z cukrem waniliowym całkowicie sie rozpuści, co jakiś czas mieszając (podgrzewamy na małym ogniu).
Gdy cukier całkowicie się rozpuści doprowadzić mleko do zagotowania i gotować około 8 - 10 minut cały czas mieszając , aby nam mleko nie wykipiało i sie nie przypaliło.
Gdy masa będzie miała konsystencje syropu zdjąć z ognia i dodać wiórki kokosowe oraz mleko kokosowe w proszku.
Dokładnie wymieszać aż składniki się całkowicie połączą.
Połowę masy wyłożyć do niewielkiej blaszki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia.
Do drugiej połowy dodać barwnik (u mnie różowy) i ponownie wymieszać.
Nastepnie różową masę nałożyć na masę białą wyrównać i odstawić do całkowitego zastygnięcia.
Wyjąć z blaszki i pokroić w kawałki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:56
pysznosci.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak