Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszony kurczak z warzywami i kopytkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 4 szt
seler naciowy 3 łodygi
marchew 2 szt
papryka zielona 1 szt
cebula czerwona 1 szt
rzepa 1 szt
olej sezamowy 50 ml
sos sojowy 2 łyżki
sos rybny 2 łyżki
cukier palmowy 2 łyżki
ząbki czosnku 4 szt
Cynamon mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra 1 łyżka (suszonej)
Imbir mielony Prymat 1/8 łyżeczki
koper włoski 1/4 łyżeczki (nasiona mielone)
Anyż nasiona Prymat 1/8 łyżeczki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
sok pomidorowy 290 ml
kopytka 500 g
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Duszony kurczak z warzywami i kopytkami

Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem.

Warzywa kroimy:
Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka.
Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż, kminek) dokładnie mieszamy.
Do miski przekładamy mięso wraz z warzywami, zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na min 12 godzin.
Po tym czasie całość przekładamy do nagrzanego garnka, wszystko podsmażamy, zalewamy sosem pomidorowym i dusimy na średnim ogniu, pod przykryciem, przez około 25 min, co jakiś czas mieszając.
Następnie dodajemy kopytka, mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 10 min.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak