Pancakes na kefirze

Pancakes na kefirze

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • kefir

    2 szklanki
  • mleko

    1/2 szklanki
  • jajka

    3 małe szt.
  • masło miękkie

    50 g
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • sól

    1 duża szczypta
  • masło klarowane

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kocham naleśniki, a najbardziej te puszyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na amerykańskie pancakes na kefirze, które doskonale komponują się z owocami, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Taka porcja na śniadanie to prawdziwa rozkosz dla podniebia i jaka poprawa humoru na dzień dobry! :D Gorąco polecam!

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlewamy mleko, kefir oraz wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy masło, sól, cukier trzcinowy, mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy lub miksujemy na jednolitą i gładką masę. Porcje masy wlewamy na patelnię wysmarowaną masłem klarowanym i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Naleśniki przekładamy na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza.

Naleśniki świetnie komponują się z masłem orzechowym, syropem klonowym i owocami. Życzę smacznego! :)


Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat