Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z kapustą i grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
kapusta biała 500 g
bulion warzywny 300 ml
grzyby leśne 500 g
marchew 1 szt
ogórek kiszony 1 szt
smalec 1 łyżka (można użyć oleju)
śmietana 18-procentowa 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kapustą i grzybami

Kapustę szatkujemy, dusimy w bulionie warzywnym do miękkości. Odcedzamy.

Grzyby kroimy na kawałki, lekko obgotowujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojoną marchewką i posiekaną cebulą. Zalewamy gorącą wodą, do poziomu grzybów i warzyw. Dusimy pod przykryciem przez około 30 min (do miękkości warzyw).

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietaną, pokrojony ogórek kiszony i mieloną paprykę. Dusimy jeszcze przez 10 min.

Tak przygotowany sos łączymy z kapustą.

Ciasto rozwijamy w formie do tarty, nakłuwamy widelcem i lekko zapiekamy w temperaturze 200°C.

Następnie na ciasto wylewamy farsz grzybowo-kapuściany i zapiekamy 25-30 min w temperaturze 190°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.03.2018 13:18
Ciekawe połaczenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak