Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka Wielkanocne

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

25-30 sztuk

mąka pszenna 1,5 szklanki
masło 125 gram
jajko 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
aromat waniliowy 4 krople

Lukier

sok z cytryny 2 łyżki
cukier puder
barwnik spożywczy do ciast

Opcjonalnie

lukier plastyczny
kwiatki cukrowe
perełki cukrowe

Porada

Pyszne, kruche ciasteczka, które niekoniecznie muszą być pieczone w okresie świątecznym. Tu zostały wystylizowane na jajeczka, ale równie dobrze można wykrawać serduszka, okręgi - czy inne kształty.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka Wielkanocne

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać z cukrem pudrem i posiekać z zimnym masłem.
Dodać pozostałe składniki.
Całość szybko wyrobić (na jednolitą masę) i schłodzić w lodówce - co najmniej 30 minut.
Krok 1 - Ciasteczka Wielkanocne foto
2
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować (na grubość 3-4 mm) i wykrawać z niego dowolne kształty (najlepiej jajeczka).
(W razie potrzeby ciasto podsypywać mąką.)
Krok 2 - Ciasteczka Wielkanocne foto
3
Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko ponałuwać (inaczej porobią się bąbelki) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Piec około 10-12 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasteczka Wielkanocne foto
4
Ostudzić na kratce i udekorować wg uznania.
Lukier.
Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w ciepłym soku, opcjonalnie dodać barwnik i rozsmarować na na ciasteczkach.
Masa plastyczna.
Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty.
Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć i udekorować.
Krok 4 - Ciasteczka Wielkanocne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asiaaaa 4 tygodnie temu
Jak przechowywac te Ciastka w lodowce czy nie i ile dni?
Doradca Smaku 4 tygodnie temu
Ciastka nie muszą być w lodówce. Świeżość zachowują przez ok. 2-3 dni.
gusia1000 05.06.2018 19:00
piekne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak