Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szalotka 2
boczek surowy 200 g (wędzony)
masło 5-6 łyżek
wino czerwone wytrawne 400 ml
chleb tostowy 4 kromki
jajko 2
ocet 2-3 łyżki
ząbki czosnku 1
natka pietruszki do dekoracji
Goździki całe Prymat
tymianek
Liść laurowy suszony Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1

Kroki postępowania

1
Szalotki siekamy w pióra. Połowę boczku kroimy w drobną kostkę, drugą połowę w cienkie plasterki. W rondelku rozpuszczamy odrobinę masła i przez 2–3 minuty podsmażamy szalotki. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Doprawiamy goździkami, tymiankiem i liściem laurowym. Po kilku minutach wlewamy czerwone wino i dodajemy 3–4 łyżki masła. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos gotujemy do momentu połączenia wszystkich składników.
Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto
2
Z pieczywa tostowego odcinamy ringiem skórkę i przekładamy kromki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obok wykładamy także plasterki boczku. Całość pieczemy przez kilka minut, aż tosty będą rumiane.
Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto
3
Do wrzącej wody dodajemy trochę soli i octu. Jajko wbijamy do salaterki, a następnie wrzucamy do wrzątku. Powoli mieszamy, aby miało równy kształt. Gotujemy przez 3–4 minuty, a następnie wyjmujemy na ściereczkę. Z kolejnym jajkiem postępujemy w ten sam sposób.
Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto
4
Tosty nacieramy obranym czosnkiem, wykładamy na nie jajka i upieczone plastry boczku. Polewamy sosem i doprawiamy startą gałką muszkatołową oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Jajko w koszulce en meurette, odc. 1 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 02.03.2018 16:12
Pysznie i kusząco;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak