Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka Bożeny

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1,5 kg,
mąka pszenna 3 łyżki,
mąka ziemniaczana ile sie zmieści,
sól
jajko 1 szt,

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka Bożeny

Ziemniaki obieramy ,płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Po ugotowaniu odcedzamy i lekko przestudzamy.
Jeszcze ciepłe ziemniaki tłuczemy na jednolitą , gładką masę albo przeciskamy przez praske.
Ziemniaki równo rozkładamy , dzielimy na 4 cześci z czego jedną cześc wyjmujemy na ziemniaki.
Puste miejsce wypełniamy mąką ziemniaczaną oraz pszenną.
Całosc zagniatamy wyrabiając gładkie ciasto.
Nastepnie dodajemy jajko i ponownie wyrabiamy.
Zagotowujemy w garnku wode dodając soli.
Ciasto dzielimy cześci, z każdej formujemy rulon, który kroimy pod skosem na 2,5 cm.kopytka.
Do gotującej się wody wrzucamy cześc przygotowanych kopytek.
Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy 3 - 5 minut.
Wyjmujemy łyżką cedzakową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:30
lubie kopytka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak