Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto dla Vanesski walczącej z glejakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło lub margaryna 300 g,
mąka ziemniaczana 1,5 szkl,
czekolada gorzka 1/2 szt,
cukier 1 szkl,
jajko 6 szt,
kakao 3 łyżki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,

Dodatkowo;

polewa czekoladowa 1 op,
orzechy włoskie 1 szkl. po obraniu,
tłuszcz do formy
mąka do formy,

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto dla Vanesski walczącej z glejakiem

Masło lub margaryne rozpuścic w rondelku.
Białka oddzielic od żółtek i ubic na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka ubic z cukrem, cukrem waniliowym, dodac rozpuszczone letnie masło lub margaryne, nastepnie kakao, mąke z proszkiem do pieczenia cały czas miksując.
Na sam koniec delikatnie wmieszac ubitą piane z białek dodac kawałki czekolady i pokrojone orzechy włoskie.
Całośc wymieszac i przelac do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką (forma wielkośc 15/35 cm).
Ciasto włożyc do piekarnika nagrzanego do 190 - 200 stopni i piec około 45 minut.
(sprawdzic patyczkiem).
Po upieczeniu i wystudzeniu udekorowac polewą czekoladową i kawałkami orzechów włoskich.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 18:30
dobre ciasto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak