Przepis i sposób przygotowania na: Prosty tort urodzinowy
Białka oddzielić od żółtek , następnie ubić na sztywno ze szczyptą soli.Pod koniec ubijania dodawać na przemian żółtka i cukier cały czas miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Do ubitej masy jajecznej delikatnie wmieszać drewnianą łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia.
Gotową masę przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 24 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 40 minut(najlepiej do suchego patyczaka).
Po upieczeniu wystudzić.
Rada;
Po upieczeniu biszkopt opuścić powoli z wysokości 40 cm na podłogę wtedy biszkopt nie opadnie.
Aby biszkopt miał równą płaską powierzchnie obracamy go po lekkim wystudzeniu do góry dnem.
Krem śmietankowy;
Dobrze schłodzoną kremówke ubic na sztywno z cukrem pudrem.
Pod koniec ubijania dodac śmietan fixy.
Żelatyne rozpuścic w gorącej wodzie, połączyc z niewielką ilością ubitej śmietany a nastepnie dodac do reszy ubitej śmietany delikatnie wymieszac.
Poncz;
Do letniej wody dodać cukier oraz sok z cytryny, mieszać do rozpuszczenia cukru.