Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowy kurczak z makaronem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Kurczak

udka z kurczaka 4 sztuki
sól
pieprz
curry
olej 4 łyżki
miód płynny 2 łyżeczki
sezam 1 łyżka

Makaron

makaron grube wstążki (jajeczny) 4 gniazda
woda do gotowania
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
papryczka chili 1 sztuka
kapusta pekińska 1/2 główki
ananas z puszki 3 plastry
sok ananasowy 4 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
biały ocet winny 1 łyżka
skrobia ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowy kurczak z makaronem

Uda z kurczaka obieramy ze skóry i wycinamy kość. Przyprawiamy solą, pieprzem i curry, odstawiamy na ok. 30 minut.

Po tym czasie kurczaka smarujemy miodem i smażymy na rumiano pod koniec posypując mięso sezamem.

W międzyczasie makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i hartujemy zimną wodą.

Paprykę chili i czosnek kroimy w plastry, cebulę w półplastry, a marchew w słupki. Podsmażamy na tej samej patelni, co kurczaka.

Gdy marchew będzie na pół miękka dodajemy poszatkowaną kapustę pekińską i jeszcze chwilę podsmażamy.

Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy sok ananasowy, sos sojowy, ocet i skrobię ziemniaczaną, dokładnie mieszamy.

Do podsmażonych warzyw na patelni dodajemy ugotowany wcześniej makaron, a po chwili ananasa i dokładnie wszystko mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak