Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śmietankowy sernik gotowany z gruszkową galaretką

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

masło 70 g
cukier 100 g
twaróg zmielony 500 g
jajko 2 sztuki
śmietana 12% (słodka) 1/2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
herbatniki pełnoziarniste 150 g

Galaretka

gruszki 300 g (waga po obraniu)
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 2 łyżki

Porada

UWAGA! Gruszki celowo zblendowałam na początku, aby miały ciemniejszy kolor, można jednak najpierw je poddusić, a następnie zblendować i dodać żelatynę, aby były jaśniejsze.

Przepis i sposób przygotowania na: Śmietankowy sernik gotowany z gruszkową galaretką

Masło z cukrem rozpuszczamy, dodajemy twaróg i mieszamy do połączenia. Zagotowujemy i ściągamy z ognia.

Dodajemy jajka i mieszamy, aż się połączy. Stawiamy ponownie na ogniu i wlewamy stopniowo budyń rozprowadzony w 125 ml słodkiej śmietanki. Zagotowujemy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, a na dnie układamy warstwę herbatników, na nie wylewamy połowę przygotowanej masy serowej, wyrównujemy i powtarzamy czynność, wierzch wykładamy herbatnikami.

Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Gruszki blendujemy na mus, a następnie zagotowujemy. Dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta.

Schładzamy przez noc w lodówce.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 26.02.2018 09:11
musi być pyszny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak