Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym Zewy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 100 g
mąka pszenna 550 g typ 500
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
zakwas 17 g suchego orkiszowego na drożdża
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 350 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym Zewy

Zakwas wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i łyżką oleju w misie robota.
Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.
Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.
Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak