Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z borówkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 300 g
cukier 20 g
drożdże świeże 25 g
masło 15 g
mleko 1/3 szklanki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
borówka amerykańska 150 g

Kruszonka

masło 15 g
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki

Dodatkowo

lukier biały

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z borówkami

Drożdże rozpuszczamy w odrobinie mleka z 1 łyżką cukru. Odstawiamy na 15 minut, aż zaczną pracować.

W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.

Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajka i wystudzone mleko z masłem.

Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 2 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy borówkami.

Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.

W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach.

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy białym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 27.02.2018 19:17
Po prostu uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak