Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto „Kuszące orzeźwienie ”

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 5 szt

warstwa jogurtowa

jogurt naturalny 3 szklanki
galaretka truskawkowa 2 opakowania
cukier puder 4 łyżki
woda 1 szklanka

mus truskawkowy

TRUSKAWKI MROŻONE 1 kg
galaretka truskawkowa 2 opakowania
cukier 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1,5 łyżeczki

bita śmietana

śmietana 30% 330 ml
bita śmietana w proszku 2 opakowania

dodatkowo

czekolada mleczna starta do ozdoby

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto „Kuszące orzeźwienie ”

Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier kryształ oraz cukier waniliowy, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski i mieszamy razem. Mąki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy do połączenia składników za pomocą drewnianej łyżki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę i równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy w 170-180 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony biszkopt rzucamy z wysokości 30 cm i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie biszkopt obkrawamy w około, odwracamy na drugą stronę, ściągamy papier i z powrotem odwracamy go na drugą stronę i wkładamy go do wysokiej blaszki.
Warstwa jogurtowa: Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy. Jogurt miksujemy z cukrem pudrem. Następnie do jogurtu stopniowo dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy. Gdy masa zgęstnieje to wylewamy ją na gotowy biszkopt.
Mus truskawkowy: Truskawki wkładamy do garnka, stawiamy na palnik i gotujemy do momentu aż będą miękkie i zaczną się rozpadać. Następnie owoce miksujemy blenderem na gładki mus. Powinniśmy otrzymać 5 szklanek musu. Do zmiksowanych truskawek dodajemy galaretki oraz żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Mus odstawiamy w zimne miejsce do zgęstnienia. Następnie równomiernie go rozprowadzamy na zastygniętej warstwie jogurtowej.
Bita śmietana: Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy śnieżkę w proszku i miksujemy do połączenia składników. Wierzch ciasta dekorujemy bitą śmietaną za pomocą szprycy i posypujemy startą czekoladą.
Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 27.02.2018 18:43
Pięknie się prezentuje :)
KORAL 24.02.2018 21:51
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak