Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tymiankowa foccacia z oliwkami i marynowaną cebulką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda letnia 150 ml
drożdże świeże 10 g
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 325 g
oliwa 30 ml
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
tymianek 1 łyżka
oliwki nadziewane papryką 5-6 sztuk
Cebulka perłowa marynowana Smak 2 łyżki
olej do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Tymiankowa foccacia z oliwkami i marynowaną cebulką

Z letniej wody, cukru, drożdży i 1 łyżki mąki robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie dodajemy resztę mąki, sól, oliwę oraz 3/4 łyżki tymianku, zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut.

Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasto ponownie delikatnie wyrabiamy i rozkładamy równomiernie na blasze.

Wierzch smarujemy olejem, układamy pokrojone w plasterki oliwki i marynowaną cebulkę oraz posypujemy pozostałym tymiankiem.

Pieczemy na rumiano w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak