Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marlenka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto (blaszka 23/30) cm

mąka pszenna ok 4 szklanki+ mąka do podsypywania
cukier puder 3/4 szklanki
miód 4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżki
margaryna 125 g
ocet 1 łyżka
jajko 2 szt

masa

budyń śmietankowy 2 szt
mleko 3 szklanki
cukier 2 łyżki
masa kajmakowa 250 g
masło 200 g

dodatkowo

orzechy włoskie do posypania ciasta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marlenka

Ciasto: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier puder i miód. W miseczce łączymy ocet z sodą oczyszczoną, mieszamy i dodajemy do rozpuszczonej margaryny. Do ostygniętej margaryny dodajemy jajka oraz przesianą mąkę. Ciasto dokładnie zagniatamy i dzielimy na 5 równych części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki i kładziemy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, aby sobie ułatwić wałkowanie to możemy rozwałkowywać placki bezpośrednio na papierze do pieczenia, a następnie je przenieść do blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Blaty ciasta pieczemy w 180 stopniach przez 10-15 min. aż ciasto będzie złociste. Z kolejnymi blatami postępujemy w ten sam sposób.

Krem: 2 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy budynie. Na gotujące się mleko wlewamy budynie i energicznie mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min, następnie przykrywamy go folią aluminiową i odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po łyżce masy kajmakowej oraz ostygnięty budyń.

Miodowy blat smarujemy kremem i przekładamy następnym. Wierzch ciasta również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia ciacho jest gotowe do zjedzenia.
przepis zaczerpnięty ze strony smaki-katriny

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 21.02.2018 23:02
Pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak