Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks na białkach

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
białko 1 szklanka
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mleko 0,5 szklanki
olej 1 szklanka
orzechy włoskie 1 szklanka
żurawina suszona 0,5 szklanki
rodzynki 0,5 szklanki
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżki

lukier

cukier puder 3/4 szklanki
sok z pomarańczy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Keks na białkach

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż piana będzie błyszcząca. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę pszenną i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Do piany dodajemy stopniowo mleko, olej oraz mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Orzechy włoskie drobno siekamy i łączymy je z rodzynkami, żurawiną oraz mąką ziemniaczaną. Bakalie i skórkę z pomarańczy dodajemy do ciasta i mieszamy do połączenia. Ciasto wylewamy do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez 60 min. aż ciasto będzie rumiane, a włożony w środek patyczek będzie suchy. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia.

Sok z pomarańczy łączymy stopniowo z cukrem pudrem i intensywnie mieszamy łyżką. Następnie ostygnięte ciasto polewamy lukrem.


przepis zaczerpnięty ze strony www.blogotowanie.blox.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 21.02.2018 09:47
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak