Mleczko kawowe

Mleczko kawowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko 2 %

    500 ml
  • jajka

    2 szt.
  • cukier brzozowy

    50 g
  • kawa rozpuszczalna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kawę zaparzamy w 1/3 szklanki wrzątku. Mleko zagotowujemy, studzimy i łączymy z kawą. Jajka ucieramy z cukrem, po czym mieszamy je z mlekiem. Małe foremki napełniamy przygotowaną mieszanką i zakrywamy folią do pieczenia. Całość przekładamy do brytfanki wypełnionej wodą do ¾ wysokości foremek i przykrywamy pokrywą. Deser pieczemy w temperaturze 150˚C przez 30−40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić jedną sztukę, wbijając w nią nóż. Jeżeli jest gotowa, nóż powinien być czysty.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat