Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak na żeberkach

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 500-700 g
smalec 2 łyżki
marchew 1 szt
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 kawałek
ziemniaki 3-4 szt
mąka 1 łyżka
kasza pęczak 2 łyżki
kapusta kiszona 500 g
bulion warzywny 1,5 l
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 2 szt
pomidory 2 szt
Kminek mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak na żeberkach

Żeberka myjemy, kroimy na kawałki i smażymy na rozgrzanym smalcu razem z pokrojonymi jarzynami i ziemniakami. Następnie oprószamy mąką, chwilę razem smażymy i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Po kilku minutach dodajemy kaszę i gotujemy 10 min.
Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy na wolnym ogniu przez kwadrans, dodajemy sparzone i obrane ze skóry pomidory pokrojone na kawałki. Całość gotujemy do miękkości kapusty, do smaku doprawiamy, kminkiem, solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hanbes 19.02.2018 07:02
Ha, i znowu kapuśniak! Mnie akurat się to podoba bo jestem amatorem takich dań a poza tym moje motto to: obiad bez zupy to nie obiad... :-))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak